Китайски интериорен стил

От самото начало на развитието на активни отношения между Изтока и Запада европейците бяха запленени от източната философия, основните характеристики на която са мир, съзерцание и мъдро спокойствие. Тази философия се отразява както в традиционните ориенталски обичаи и норми на поведение, така и в ежедневието: моден дизайн, ориенталски ястия и, разбира се, интериор.

Ориенталският стил в интериора е многостранен. Една от най-популярните дестинации в тази посока включва китайския традиционен интериор. Не е трудно да го пресъздадете, но в същото време ще може да внесе специална атмосфера в къщата.

На първо място, трябва да вземете предвид характеристиките на цветовата схема в китайския стил. По-класическата версия включва комбинация от червено и черно; модерният китайски стил има тенденция да използва предимно нюанси на кафяво и бежово. По желание горните цветове могат да бъдат разредени с пръска зелено, жълто и синьо.

Що се отнася до довършителните материали, като във всеки друг ориенталски стил, естествените се използват на китайски. Особено заслужава да се подчертае бамбукът, чието дърво съчетава сила и гъвкавост. Мебелите от бамбук са неразделна част от китайския дом. От други материали може да се нарече и камък, който ще изглежда органично в подовата настилка. В допълнение, оризова хартия се използва широко в Китай за декорация на стени.

Освен това китайският стил е немислим без национален декор: грациозни фигурки под формата на дракони, хартиени фенери и други подобни неща. В китайския интериор винаги има плъзгащи се дизайни за врати и дори завеси.

 

Можем да заявим смело, че характерно за китайския интериорен стил е изграждането му около петте елемента, познати от китайската астрология – дърво, огън, земя, метал и вода.

Топлите цветове преобладяват в спалнята.  Спалнята трябва да е балансирана, без излишни елементи.  Водещ елемент често е дървото.

Както при спалнята, така и при кухнята, ситайски стил се характеризира с простота и функционалност. Интериорът трябва да бъде прост, без допълнителни мебели и декор, но същевременно удобен за ползвателите.

 

Pin It
Оцени публикацията
Mebeli-1.com