Каква дограма да изберем?

При избора на дограма е добре да се ръководите от Вашите нужди. Разбира се, финансовата страна не е за пренебрегване, но все пак не бива тя да бъде единствен фактор при Вашия избор.

И все пак нека започнем с цената, която може да ограничи избора Ви, както често се случва не само при избора на дограма, а и при други покупки за дома. Предвид цената на дървената дограма повечето клиенти предпочитат алуминиеви и PVC профили от Master Plastik. Тук вече идва ред на въпроса каква дограма да изберем?

Едно от най-важните неща, за които човек трябва да си даде сметка при избора на дограма, е здравината и устойчивостта на външни влияния. В зависимост от мястото, където ще бъде поставена дограмата, следва да бъде направена преценка кой вид профил ще е по-подходящ. Първично при избора на вида дограма трябва да се съобразим с особеностите на климата на мястото, където се намира сградата или помещението, където ще се монтира дограмата. Ако особеностите на климата предполагат големи температурни разлики, както и други метеорологични влияния като дъжд, сняг, вятър, продължително излагане на слънце, то тогава е по-добре да изберете алуминиева дограма. Тя е изключително здрава, което я прави най-подходяща като избор за места, където здравината и устойчивостта са главни изисквания.

В случай, че износоустойчивостта не е водеща при избора на дограмата, то тогава можете да се обърнете и към варианта PVC профил. PVC дограмата е достатъчно здрава и устойчива за едни нормални външни влияния, но ако те са по-агресивни или иначе казано дограмата ще бъде подложена на тежки метеорологични влияния, то тогава алуминиевата дограма е по-добрият и подходящ избор. Тя ще има по-дълъг живот в сравнение с PVC дограмата при тежки условия и външни влияния.

PVC дограмата също има своите предимства. Топлоизолационните ѝ характеристики са основното ѝ предимство. При алуминиевите профили т.нар. термично прекъсване подобрява изолационните качества на дограмата. Когато избирате дограма за дома, това е един от основните фактори, с които следва да се съобразите. Добрата топлопроводимост на алуминия се компенсира с т.нар. топъл профил или термично прекъсване, което увеличава изолационните характеристики на този вид дограма. Това термично прекъсване или казано по друг начин термомост, може да бъде с различна ширина. От тази ширина зависят изолационните качества на алуминиевата дограма. При PVC дограмата няма термично прекъсване. Но това не е нужно, заради по-добрите изолационни качества на PVC профилите. Освен това при този вид дограма топлоизолацията се повишава благодарение на броя камери на дограмата. Тя може да бъде различен брой камери – между 3 и 6. Освен топлоизолационните качества на PVC дограмата броят камери има значение и за шумоизолацията. Така че с колкото повече камери е дограмата, толкова по-добри топлоизолационни и шумоизолационни качества притежава.

В случай, че дограмата ще бъде монтирана в индустриални обекти, то тогава топло- и шумо- изолацията не е от първостепенно значение и алуминиевата дограма е един много добър избор.

Износоустойчивостта и здравината стоят в основата на още един фактор при избора на дограма. Това е нейната поддръжка. Алуминиевата дограма е по-здрава и устойчива от PVC дограмата. Но от друга страна изисква повече грижи и поддържане от PVC дограмата. За да има дълъг живот алуминиевата дограма се нуждае от поддръжка.

По отношение на изолацията, освен профила на дограмата, значение има и стъклопакетът. Разстоянието между стъклата в стъклопакета има силно влияние върху топлоизолационните качества на дограмата. Друг фактор за това е и газът, с който е запълнено пространството между стъклата. За да бъде с по-ниска топлопроводимост дограмата, съответно и газът трябва да с по-ниска топлопроводимост. Спецификите на стъклата също имат значение за изолационните качества на дограмата. Ниско емисийните стъкла, например, увеличават значително топлоизолационните качества.

Естетическият въпрос не е маловажен при избора на дограма. Визуалните качества на дограмата не са за пренебрегване, най-вече когато избирате дограма за дома си. Тя ще бъде част от интериора в стаята. Цветът на профила е от значение, но и самият стъклопакет също е част от цялостния изглед на помещението. Освен това пропускливостта на стъклата също е фактор при интериорните решения. Светлината в помещението може да промени изгледа му, така че при избора на дограма се съобразете и с това. Стъклопакетът може да бъде съставен от различен брой стъкла, но и от различни по вид стъкла, което оказва пряко влияние върху видимостта и притока на светлина вътре помещението. На пазара се предлагат обикновени – прозрачни и оцветени стъкла, което дава възможност на клиентите да избират между много комбинации от цветове профили и стъклопакети.

При избора на дограма трябва да се водите на първо място от Вашите нужди и изисквания. Първо е добре да прецените какви характеристики желаете да притежава Вашата дограма. Помислете добре какво очаквате в аспекта на шумоизолацията и топлоизолацията. Също така преценете доколко дограмата е елемент от интериора и как се вписва в него. Това има отношение както към профила, така и към стъклопакета. Отново във връзка с естетиката, но и с функционалността и практичността помислете дали искате обикновени стъкла или оцветени.

Разбира се, при решението каква дограма да изберете се допитайте до специалисти. Те ще Ви дадат съвет с оглед на специфичните си познания и опита си в областта. По отношение на топлоизолационните качества, издържливостта и устойчивостта на дограмата, както и необходимото Ви ниво но шумоизолация, специалистите могат да Ви предложат най-добрата и подходяща за Вас комбинация от стъклопакет и профил.

Невъзможно е да се твърди коя е най-добрата дограма. Има най-подходяща дограма и това зависи от изискванията на клиента, от условията в които ще бъде поставена – сградата, особености на помещението, външни въздействия, метеорологични условия.

 

 

Pin It
Оцени публикацията
Mebeli-1.com