Особености на съвременните мебели

Исторически прието е да се смята, че най-добрата, удобна и красива мебел, е съществувала във Франция по времето на Луи XV. Стилът, в който са били направени изисканите дивани, наречен рококо, се е характеризирал с пищни и закръглени форми, като навсякъде е присъствала резба.

Големи промени в развитието на меката мебел настъпват през XX век и тя продължава да се променя с всеки изминал ден. Това означава, че меката мебел става все по-рационална, практична и функционална. Диваните и столовете придобиват геометрични форми и стават все по-опростени, съобразявайки се с индустриалния начин на живот.

През XX век се появява голямо разнообразие от оригинални модели мека мебел, който са комбинирани с библиотечните лавици, огледала, маси, лампи и други елементи на интериора. Всичко това е било създадено с цел да се увеличи функционалността на мебелите. В съвременния дизайн на меката мебел се съчетава привидно несъвместимият минимализъм (с изяществото на рококо)с провинциалния уют на отминалите векове. Освен това все по-популярни стават диваните и столовете, при които облегалката и подлакътниците са обединени в единна структура. Понякога можете да намерите модели на мебели, които са с напълно отделени от облегалката и от седалката.

Модулната мека мебел е едно от последните нововъведения на мебелния пазар и вече успя да спечели любовта на потребителите, което всъщност не е изненадващо. Това се дължи на факта, че тези дивани могат да бъдат комплектовани и организирани в съответствие с вашите желания. Така например от същите самостоятелни секции можете да създадете един дълъг диван, успоредно разположен на стената, както и ъглов диван, или просто да го разделите на съставните му части и да го поставите в различни части на помещението.

За повечето производители на мека мебел днес съществува тенденцията да съчетават удобството с екзотиката и с малко усилие на мебелите да се придаде почти всяка форма. Като резултат от тези експерименти са получени мебелите “трансформърс”, които са с променлива конфигурация, подходяща за дизайна едва ли не на всяко помещение. По този начин те могат да удовлетворят и най-претенциозните клиенти.

Колкото се отнася до тапицерията, тя не е претърпяла значителни качествени изменения. Въпреки това, разнообразието от тъканите за облицовка постоянно се увеличава. В момента са изключително популярни екзотичните цветове на меката мебел. Но съвременните тенденции в дизайна на меката мебел се променят, тъй като всяка мода е непостоянна.

Pin It
Оцени публикацията
Mebeli-1.com