Изборът на меката мебел

В традиционния смисъл под мека мебел се разбира комплект, състоящ се от диван и два стола, но в това понятие днес се включват и тапицираните дивани, столовете, табуретките и ъгловите дивани. Меката мебел е предназначени главно за хола или за помещенията, в които се посрещат гости.

Към съвременните комплекти на меката мебел може да се отнесе всяка комбинация от самостоятелни елементи, като например триместен диван, стол и табуретка, два двуместни дивана и три стола, два фотьойла и т.н., които могат да образуват цял конгломерат и да заемат половината от площта на хола. Меката мебел може да се закупи както като комплект, така и във вид на отделни елементи.

Но преди да пристъпите към покупката на мека мебел, трябва лично да се убедите, че тя е удобна. Степента на удобство и цената й зависят от технологията на производство и от качеството на използваните материали. Най-удобни са диваните и креслата от естествени материали – памук, вата, филц и пера. В масовото производство широко се използват синтетични материали (полиуретан, полиестер и други), но добрата мека мебел е направената от слоеве от различни материали. При изработването й често се използват също и пружини.

Тапицерията на меката мебел може да бъде от плат или от кожа. Използваната за меките мебели кожа се отличава с високо качество, което гарантира, че мебелите ще бъдат използвани дълго време. Но ако използваната кожа е с ниско качество, само след няколко години по нея ще се появят пукнатини и ожулвания. Поради тази причина изкуствената кожа се използва много рядко за производството на мебели за дома.

Изборът на мебелите винаги трябва да е съобразен със стила на вашия дом. В класическия хол например, биха изглеждали добре пищни, заоблени форми на диваните и фотьойлите, дори ако са с дървени облегалки за ръцете или с декоративни елементи. В модерния интериор е подходящ елегантен дизайн без излишни украса.

Цветовете на меката мебел могат да бъдат различни. За тапицерия е възможно да изберете ярки елегантни тъкани – зелени, сини, жълти, червени или естествен цвят на кожата, най-добре в бежовия и кафявия пастелен спектър.

Срокът на експлоатация на меката мебел обикновено е около десет години (дори повече), ако мебелите не са с масивна дървена рамка или с кожена тапицерия. Обикновено гаранцията на тези мебели варира от година, година и половина, до пет години.

Pin It
Оцени публикацията
Mebeli-1.com