Тапицерията на кожените мебели

Мебелната тапицерия не се осолява и не гори, тъй като преминава през специална химическа обработка. Но възможно ли е тя да се счита за естествена, ако е направена от вълна или памук без синтетични примеси? И доколко кожените дивани и столове са безопасни?

Независимо какво ви казват рекламите, по своята същност кожата е продукт от животински произход, но с това свършва и всичко „естествено“, свързано с нея. Преди тя да се превърне в тапицерия на диваните или на столовете, тя трябва да премине през интензивна, главно химическа обработка. Без тази процедура, кожената тапицерия няма да просъществува дълго, тъй като скоро просто ще започне да гние.

В качеството на основни дъбилни вещества, използвани за обработката на кожата, се използват различни хромови съединения. Те проникват дълбоко в структурата на кожата и остават там завинаги,така че не се отделят в атмосферата. По този начин дори и да се използват дълго време, кожените мебели нямат вредно въздействие. Но екологичната безопасност на всеки продукт трябва да се разглежда от различни ъгли. Така например безвредно трябва да бъде не само използването, но и самото производство, а в случая с хромираното производство не всичко е наред.

В миналото се е използвал друг, незамърсяващ метод за обработка на кожата – с растителни екстракти. Някои фирми днес също започнаха да използват дъбилни разтвори, получени чрез извличане на екстракт само от листата и плодовете на дърветата, като по този начин не се нанася вреда. Според експерти дъбилният разтвор с растителен произход не е токсичен и на практика не нанася вреда на околната среда. Другият проблем е свързан с оцветяването на кожата. Независимо от начина, по който тя е обработена, като правило се използват синтетични анилинови оцветители, защото естествени оцветители се ограничават само до няколко цвята (бежов, кафяв и черен), а освен това тези цветове не са с висока устойчивост на светлина и бързо избледняват.

В действителност името “анилинов” днес се използва само по навик. Токсичният анилин, който някога е бил използван за производството на синтетични багрила, отдавна е заменен с по-безвредни вещества. Оцветяването се извършва по специална технология, така че боята не покрива повърхността на солидния непроницаем слой. Вместо това, прониква в кожата през порите, оставяйки ги отворени и без да нарушава структурата на материала, така че детайлите по кожата се запазват.

А какво да кажем за почистването на кожените мебели? Фирмите, които работят в областта на традиционните технологии, насищат кожата със специални химични съединения, но доколко те са вредни за здравето, може само да се предполага. Това, което е важно обаче, е че трябва да държите далече от дивана си чашата с червено вино, кафе и плодови сокове, тъй като петната от тях се отстраняват много трудно.

Pin It
Оцени публикацията
Mebeli-1.com