Ремонт на баня и тоалетна: опции, препоръки и практически съвети

Често хората, които вземат решение за независима реконструкция на банята и тоалетната, не изготвят проект за дизайн на баня. Обикновено цялата подготовка за ремонт на баня и тоалетна завършва със списък на строителните материали и техните цени.  Останалите се планират да бъдат разгледани по-късно. Не най-добрата позиция. Предлагаме да обмислите как най-добре да проектирате ремонт на баня и тоалетна, как да ремонтирате баня и тоалетна в икономична класа и правилно да изчислите цените.

Как да създадете проект за ремонт на баня и тоалетна

Първо трябва да вземете решение за първоначалните данни, а именно:

 1. Измерете площта, на която са разположени банята и тоалетната. Реалният размер на тоалетната определя как и какви елементи ще поставите в пространството. Жалко е, че често площта е малка и трябва да работите с това, което е, а не да прилагате оригиналните идеи за козметични ремонти.
 2. Определете какво оборудване ще бъде инсталирано. Като правило, ако пространството е ограничено, в тоалетната се монтира само тоалетна. Но ако площта на стаята позволява, тогава можете да поставите мивка, биде или писоар.
 3. Стандарти за монтаж на оборудването : 40 см или повече – препоръчителното разстояние от тоалетната до стената , 30 см или повече – препоръчителното разстояние между мивката и тоалетната.
 4. Отлично решение може да бъде висяща тоалетна . Предимството и е, че няма да заема място на пода, но рамката ще „изяде“ 15 см пространство от стената . Висящата тоалетна в тоалетната изглежда естетически приятна, но е трудна за инсталиране.
 5. Цветовата схема трябва да бъде в успокояващи цветове . Ако правите сам ремонт на банята и тоалетната е по-добре да не го правите в ярки цветове и киселинни нюанси, тъй като това ще изглежда неуместно. В интернет има много варианти за кои проекти всеки може да получи идеи за преустройство.

Консумативи за ремонт на баня и тоалетна

След като сте избрали дизайн, подходящ за вашето помещение, можете да пазарувате за необходимите строителни материали. Не забравяйте предварително да измерите площта на пода, стените и тавана, за да определите точно количеството консумативи.

Има два варианта за подови настилки в банята и тоалетната: керамични плочки и саморазливен под.

 • Керамичните плочки са най-често срещаният вариант. Сега в Софийските магазини има много видове плочки, така че няма да има трудности при закупуването на подходящия строителен материал. Но ако имате нужда от евтини плочки за баня и тоалетна, препоръчваме ви да потърсите изброяване в магазините. Като правило бракът е невидим и спестявате много.
 • Самонивелиращият се под се появи сравнително наскоро в такива решения. Това покритие е скъпо, но поради малката площ на тоалетната, цената на саморазливния под ще бъде не повече от тази на керамиката. И можете да го направите сами – това също е фактор за спестяване.

За декорация на стени можете да изберете керамични плочки, PVC панели, влагоустойчиви тапети или просто да шпакловате и боядисвате.

Керамични плочки . По стените можете просто да поставите плочки или да поставите цели картини. За най-изисканите има мозайка – скъпо, но ефективно решение за козметични ремонти. Тази идея не е подходяща за ремонт на баня и тоалетна в икономична класа, цената ще бъде твърде висока.

Бюджетна опция за довършителни работи – PVC панели. Цената на такива панели е ниска, но не изглеждат много по-прости и по-лоши от керамичните плочки. Ако има нужда от бърз и евтин козметичен ремонт, тогава изборът ще бъде в полза на PVC панели.

Можете дори да залепите тапети по стените. Материалът трябва да е устойчив на влага. По-добре е да изберете стъклени тапети, защото те могат да бъдат пребоядисани във всеки случай. Ще бъде възможно да освежите интериора или да преработите ремонта на банята и тоалетната чрез просто актуализиране на цвета.

Закрепване на пластмасови панели. Те изглеждат добре на тавана и са евтини. Можете да изберете и метални тавани с летви. Те са представителни, лесни за инсталиране и следователно атрактивни в идеята за преустройство на банята и тоалетната.

Можете просто да замажете повърхността и да я боядисате. Ако таванът има неравности, тогава е по-лесно да се изгради окачена конструкция от устойчив на влага гипсокартон. В резултат на това ще получите плосък таван, който впоследствие се шпаклова и боядисва.

Наборът от устройства и инструменти за извършване на тези процедури ще зависи от решенията, които изберете. Консултирайте се с консултанти в магазина за строителни материали.

Стъпка по стъпка ремонт на баня и тоалетна

Стъпка номер 1. Актуализирайте тавана.

Голямото количество влага в помещението и температурните промени влияят неблагоприятно на покритието на банята. На първо място, това се отнася за повърхности, покрити с вар или боя.

Невъзможно е да нанесете прясна вар върху стария слой върху стените или тавана. Първо трябва да премахнете предишното покритие, като предварително го навлажните с топла вода и след няколко минути го отстраните с шпатула. Ако не се поддава, тогава можете да го разтриете със специална метална четка.

Ако таванът е покрит с устойчива на влага боя, тогава работата по отстраняването ще бъде по-сложна. За да направите това, можете да използвате ъглошлайф или бормашина със специална дюза. Боята ще се отдели лесно, но има опасност от вдишване на прах, така че се въоръжете с респиратори и покрийте всяка мека мебел в апартамента или къщата. Можете да използвате и строителен сешоар. Боята се нагрява и след това се отстранява със шпатули. И крайният вариант се нарича “шокова терапия”. Боята се отстранява с метална четка, след което се нанася топла вода и се разтрива отново. За да подобрите ефекта, можете да организирате чернова – боята ще се отлепи на слоеве.

След като старото покритие бъде премахнато, можете да нанесете ново. Ако решите да боядисате тавана, тогава той трябва да бъде изравнен и грундиран. Боята трябва да бъде избрана устойчива на влага, обърнете внимание на наличието на противогъбични елементи в състава.

Можете също да използвате стъклени или експандиран полистирол плочки. Окачен или опънат таван ще излезе по-скъп. За тях не е нужно  да премахнете старото таванско покритие и да инсталирате веднага. Но трябва да се помни, че този тип покритие ще „изяде“ част от височината на стаята.

Майстори и фирми за ремонт на баня и тоалетна

Стъпка номер 2. Отстранете дефектите на стената.

Въпреки че има много начини за ремонт на баня, керамичните плочки все още заемат водеща позиция. Счита се за най-здравия материал и има дълъг експлоатационен живот и отлична устойчивост на износване. Но и те не са вечни. Самата технология на инсталиране може да се различава в зависимост от редица фактори.

Ако плочката е закупена висококачествена и скъпа, тя няма дефекти под формата на пукнатини или чипове, тогава се съсредоточете върху шевовете. Поради високата влажност на помещението, с течение на времето те ще придобият тъмен или жълт оттенък, така че повърхностите ще изглеждат неподправени, сякаш не е имало ремонт. Често е достатъчно само да освежите шевовете между плочките, за да заиграе отново банята. Ако след нанасяне резултатът е неточен и работата изглежда неравномерна, тогава трябва да премахнете старата фугираща смес със шпатула или нож и да направите нови шевове. Освен това в крайна сметка можете внимателно да ги боядисате със специална боя.

Силиконовият уплътнител между шевовете също започва да потъмнява и да се разпада с времето. За да се замени, той внимателно се отрязва, мястото на отстраняване се обработва от мухъл и след това отново се покрива с уплътнител.

Ако върху плочката са се появили чипове, пукнатини или драскотини, използвайте полимерни мастики, за да освежите дизайна, за да не смените всички плочки в банята.

Ако плочките са по-сериозно повредени, те се отстраняват с помощта на длето и чук и се заменят с нови парчета. Но тази опция ще работи само ако материалът е закупен с марж и съхраняван до този момент.

Ако цялата плочка е станала неизползваема или душата изисква нови бои, по-добре е напълно да демонтирате плочката. И тогава изборът е ограничен само от вашето въображение: поставете нови плочки, боядисайте стените или ги покрийте с PVC панели и устойчив на влага гипсокартон.

Ако бюджетът ви е ограничен, можете да оставите старата плочка и да я боядисате, с внимателно проучване на дизайна на банята можете да постигнете невероятен ефект. Експертите също така препоръчват нанасяне на грунд върху керамични плочки. Тази процедура ще ви позволи да промените цвета на стаята няколко пъти или дори да получите боядисана баня.

Ако банята е в добро състояние и има много ограничено време за завършване на ремонта, можете да използвате влагоустойчиви винилови стикери за подови настилки. Те могат да бъдат залепени върху плочки, боядисани стени и така нататък. Изборът на теми за такива стикери е голям: от детски анимационни герои до сложна геометрия. Също така в магазините можете да намерите филм с различни изображения по вид тапет. Този филм е подходящ за залепване на цялата повърхност на керамични плочки, ако има светли нюанси.

Стъпка номер 3. Изработване на пода.

Подът в банята и тоалетната се износва повече от другите повърхности. Постоянно е мокро след хигиенни процедури, така че бъдете готови да актуализирате подовата настилка, когато ремонтирате тоалетната и банята.

Керамичните плочки и тук заема водеща позиция. Актуализацията се извършва по същия начин, както при стенното покритие. Шевовете на пода потъмняват много по-бързо, така че определено трябва да бъдат актуализирани и по състоянието на плочката вече можете сами да определите дали си струва да поставите нова. Повредените плочки се ремонтират или заменят с нови. Можете да използвате и други видове покритие, например насипен под.

Стъпка номер 4. Ремонт на ВиК.

Козметичният ремонт на съществуващ водопровод в банята и тоалетната ще бъде по-евтин и по-лесен от закупуването на нов и подмяната му. Ваната може да се почисти със специални продукти или с разтвор на винен оцет и обикновена готварска сол, за да се отървете от ръждата. Ако това не помогне, тогава препоръчваме следните, по-скъпи и ефективни начини за актуализиране на банята:

 • Емайлиране. За да извършите процедурата по емайлиране, се нуждаете от специален емайл, меки и твърди четки. Подготвяме емайла, следвайки инструкциите, нанасяме първия слой върху повърхността на ваната с твърда четка, изчакваме двадесет минути и нанасяме втория слой емайл за баня с мека четка. Емайлът окончателно ще се втвърди след 5-8 дни.
 • Методът на “насипна вана” се извършва с течен акрил. Изсипва се по краищата на купата и като се разстила, се покрива с тънък слой. От старата вана се получава красива бяла нова. Ще отнеме около пет дни, за да се втвърди напълно, съответно ваната трябва да се държи далеч от контакт с вода.
 • Използвайте акрилни облицовки, за да следвате всяка извивка на вашата вана. Този метод за реанимация на оборудването е най-бързият, но и най-скъпият и е подходящ само за стандартни вани. Тази подложка е трудна за самостоятелно инсталиране, така че ще ви е необходим екип от професионалисти за козметични ремонти.

Не забравяйте за външната страна на ваната, също така е важно да я поставите в ред. Ако водопроводът по една или друга причина не се справя със задълженията си, той ще трябва да бъде демонтиран. Дизайнерите казват, че ако смените дори кранчето за вода на ваната или мивката, тогава цялата стая вече ще изглежда различно. Ето защо, дори когато избирате такава дреболия като смесител, трябва да мислите не само за неговата функционалност и вида на връзката, но и за външния вид на стаята като цяло.

Ако можете сами да се справите с малки задачи, тогава подмяната на водопровод или свързване на водопроводно оборудване трябва да бъде поверена на специалисти.

Стъпка номер 5. Подменяме телата.

Често при ремонт на баня и тоалетна светлината в стаята не се обръща достатъчно внимание и това е голям пропуск. В крайна сметка осветлението има по-голямо влияние върху визуалното възприятие, отколкото нова плочка или реновирана вана.

Бюджетният ремонт на баня и тоалетна (примери със снимки могат да бъдат намерени в интернет) с малки размери включва поне подмяна на тавана на стара лампа. Можете също да добавите допълнителни лампи или да пуснете LED лента около огледалото. Добър вариант за мокри помещения са шинните системи, те са перфектно монтирани към вече положените кабели, а посоката на светлината е лесна за регулиране.

Ще трябва да се полагат нови проводници по стените, така че помислете къде да поставите кабела – между шевовете на плочките или в специализирани кутии. И когато избирате осветително устройство, обърнете внимание на предназначението му, тъй като правите осветление за мокро помещение.

Стъпка номер 6. Организирайте правилно съхранение.

Основният недостатък на модерната баня и тоалетна е малка площ. Ето защо е важно да се извърши своеобразна инвентаризация и да се отървете от всички празни туби, буркани, разрошени кърпи за пране и изсъхнали парчета сапун. Не захвърляйте площта на банята, така или иначе няма много. И за необходимите неща можете да оборудвате различни шкафове или затворени рафтове.

Когато извършвате козметични ремонти в банята и тоалетната, можете също да смените мебелите или да актуализирате съществуващите, например чрез промяна на цвета или нанасяне на самозалепващо фолио. Огледалото е добър заместител на малък висящ шкаф с огледална врата; прикрепете куки за дрехи и рафт за органайзер към вратата, например. Ако се погрижите за съхранението на нещата в банята, тя няма да изглежда малка и тясна.

Всеки може да извърши такъв ремонт на баня и тоалетна, но ако искате стаята да ви радва възможно най-дълго, намерете добър екип от специалисти.

5 причини, поради които е по-добре да поверите ремонта на банята и тоалетната на професионалисти

 1. Професионалистите планират ремонт на банята и тоалетната.

Когато се свържете с която и да е фирма за компетентен козметичен ремонт, специалистите ще сключат споразумение и ще изготвят план за работата, като се вземат предвид вашите желания. Само интегрираният подход към ремонта гарантира компетентно изпълнение и спазване на сроковете.

 1. Професионален подход към страничните ефекти от козметични ремонти.

Разбира се, невъзможно е напълно да се избегне прах и мръсотия по време на козметични ремонти, но професионалните довършителни фирми, извършващи ремонти, намаляват образуването на прах и го почистват периодично.

 1. Професионални тайни.

Дори при прост строителен процес, като боядисване на вана, е важно да се спазват всички технологии правилно. Само специалистите в ремонта и довършителните работи знаят всички тънкости и тайни на работата, така че могат да гарантират яснота и безупречно изпълнение. Също така, при всяка любителска реконструкция възниква въпросът откъде да започнем. Професионалистите знаят точно какво да правят и как да го направят. А това е още един плюс в полза на наемането на екип от ремонтници.

 1. Наличие на професионални инструменти.

Какъвто и вид ремонт да сте започнали, пак ще ви трябват много инструменти. Всеки професионален екип е оборудван с цялото необходимо оборудване за извършване на всякаква работа. И те знаят точно от какво имат нужда, така че няма риск от престой поради липса на нещо.

Освен това, когато ремонтирате банята и тоалетната сами, ще трябва да закупите цялото необходимо оборудване, което не е толкова евтино, колкото изглежда.

 1. Професионален опит.

На пръв поглед ремонтът на баня и тоалетна е лесен, но дори поредица от прости действия ще изискват много усилия и в резултат няма да бъдат завършени перфектно. Ето защо, когато работите сами, бъдете подготвени за факта, че може да не се извършат висококачествени и издръжливи козметични ремонти, тъй като това изисква много професионални умения.

Pin It
Оцени публикацията
Mebeli-1.com