Парцели за строеж – правила на закупуване

Купуването на парцел често е пренебрегвана форма на покупка-продажба, то обаче може да има много добра възвращаемост на вложените средства. Може би хората пренебрегват тази ниша, просто защото се иска повече проучване, оценка, стратегия и познание за реалностите на пазара. И все пак, възвращаемостта си заслужава.

Съвършено е ясно, че не може с една малка статия да се обхване цялата тема, защото само за проучването на видовете парцели може да се изпишат десетки страници. Затова в тази статия ще обхванем само няколко основни правила, които е добре да се съблюдават преди да закупите парцел.

След като в главата ви е дошла мисълта да разгледате парцели за продан, то значи имате достатъчно предварителна подготовка. Затова първата основна стъпка е да локализирате земята където бихте искали да закупите парцел. Оттук насетне може да попаднете в една въртележка от срещи с брокери по недвижими имоти, онлайн сайтове, собственици, продавачи, институции и т.н. Това не трябва да ви плаши. Ако в крайна сметка вие търсите да кажем парцел в крайградска зона, или в покрайнините на София, можете да ограничите търсенето си до конкретни параметри и точна локация.

Сделките с парцели могат да бъдат много привлекателни, дори и само заради ценообразуването. Независимо дали сте опитен или неопитен купуват, не рискувайте всичко само на рекламата. Втората стъпка е да направите много добро проучване и ако се наложи консултация. Трябва добре да проучите всички потенциални предимства и недостатъци на земята, която ви се предлага, за да можете да планувате последващите си цели.

Задължително е като трета стъпка да проучите цялата налична документация за избрания парцел, защото за него много по-лесно може да с претендира от някои забравен от съдбата бивш собственик, който има претенции за един ъгъл от мястото. Когато получите гаранции, може да да заявите.

След като направите тези три стъпки можете да започнете да говорите за пари. Не трябва интересът да свършва само с цената на парцела, защото освен парите, които ще платите, ще трябва да плащате данъци в съответния регион. Трябва много добре да се подготвите за различни финансови изненади, които може да изскочат от различни места. Затова ако районът ви се вижда прекалено рисков, можете да се насочите към нова локация и други предлагани парцели.

Виждате как нещо, което на обявата е изглеждало атрактивно и на добра цена, всъщност има още много неща, които трябва да се определят, за да може да се сте сигурни в добрата покупка. Направете избора си последователно, с ясна мисъл за това, което искате да правите и това, което ще позволи локацията на парцела и другите обстоятелства свързани с неговото осъществяване.

Pin It
Оцени публикацията
Mebeli-1.com