Оптималното усвояване на пространството е важно за всеки проект за кухня

Качествено проектираната и добре обзаведена кухня е удобна, практична и стилна. При изграждането на проект за кухня е важно да се вземат предвид архитектурните особености на помещението, както и функционалните и естетически предпочитания и изисквания на хората, които ще я използват най-често. От решаващо значение е наличното пространство да бъде оползотворено максимално добре в конкретния кухня проект, за да е готвенето приятно и удобно, а поддържането на чистота да става бързо и лесно.

Разположете в максимална близост уредите, които ще се използват най-често

В повечето случаи най-използвани за приготвянето на храна са хладилникът, където се съхраняват продуктите, мивката и печката. Те трябва да са разположени на близко и удобно разстояние един от друг, за да е достигането помежду им бързо и безпрепятствено. Когато пространството, с което разполагате, е компактно, но все пак има достатъчна ширина, най-практично е оформянето на “работен триъгълник”. Когато изготвяте кухня проект за помещение, което е по-скоро дълго и тясно, по-доброто решение е да разположите важните уреди на едната стена, близо един до друг.

Предвидете достатъчно места за съхранение, когато обмисляте удобен и практичен проект за кухня

Когато разполагате с достатъчно шкафове във вашата кухня, ще ви е по-лесно да я поддържате чиста и подредена. Съхранявайте в шкафовете всичко, което не използвате често, като малки електроуреди, съдове за готвене и сервиране, чаши и прибори. Изберете шкафове, които най-добре се вписват в помещението, с което разполагате, без да го затварят прекалено. За повече простор в кухнята предпочетете светли цветове и отворени рафтове. Върху стенните си етажерки ще може да подредите колекции от красиви съдове и чаши, декоративни елементи или малки саксийки с цветя и билки. Ако обичате красивите илюстрирани готварски книги, не пропускайте да предвидите малка библиотека във вашия кухня проект.

Кокетен кът за хранене ще превърне вашата кухня в сърцето на дома

Може да го използвате за закуска със семейството или за вечеря с близки приятели. Подреденият с вкус кът за хранене ще превърне вашата кухня в сърцето на дома. Той ще е полезен и ако искате да поработите, докато наглеждате приготвянето на вечерята или държите да проверявате често дали децата си пишат домашните и едновременно с това бързате да сготвите вкусни ястия за семейството. Когато планирате къта за хранене във вашия проект за кухня, предвидете достатъчно пространство за столовете, за да не се чувства притеснен нито един от гостите, застанали около масата.

Осветлението има важно значение, когато проектирате кухня

Идеалното решение е помещението, избрано за кухня в дома, да разполага с голям прозорец, през който да навлиза естествена светлина. Може да подпомогнете разсейването ѝ из кухнята, като поставите на ключови места огледала или метални повърхности. Изберете и подходящи осветителни тела, които пасват стилово на конкретния кухня проект. Те може да се превърнат в интересен акцент в обзавеждането. С красиви свещи в къта за хранене ще подсилите усещането за комфорт и уют във вашата кухня.

Обзаведената прецизно и с вкус кухня със сигурност ще се превърне в гордостта на всяка домакиня. Оптималното разположение на наличните уреди и шкафове ще улесни приготвянето на храна и поддържането на кухнята чиста, затова е важно ергономията да е водеща при изготвянето на всеки проект за кухня.

Pin It
Оцени публикацията
Mebeli-1.com