Колко дълго може да издържи една LED лампа

 Средният живот на LED лампите обикновено е посочен на опаковката. Може да бъде до 50 000 часа. Това обаче изобщо не означава, че LED лампата ще издържи толкова. Този индикатор е среден, лампата може да се повреди по-рано, ако я използвате постоянно, без да я изключвате или може да изгори поради постоянни токови удари. Много по-важно е да се обърне внимание на гаранционния срок, който обикновено е 3-5 години. Това означава, че ако лампата спре да работи, тя може да бъде заменена по време на гаранционния срок. Съответно е крайно нежелателно да се купуват лампи с кратък гаранционен срок или изобщо без него. Слабото място за всички видове лампи е драйверът (захранване), устройство поставено в основата. Ако производителят е инсталирал евтин, нискокачествен драйвер без защита от пренапрежение, лампата бързо ще изгори, независимо колко дълъг живот е посочен на кутията. Такива лампи консумират много енергия за отопление, почти като лампи с нажежаема жичка.

 Как да изберем LED лампа за апартамент по мощност

Мощността на LED лампата съответства на определена мощност на лампа с нажежаема жичка от стар стил. Можете също да се съсредоточите върху такава характеристика като светлинен поток. Това е яркостта на лампата, количеството светлина, което излъчва, измерено в лумени. Например, трябва да намерите заместител на 60W крушка. Вземете 8W LED лампа или 650 лумена.

Как да изберем LED лампа според ъгъла (радиуса) на осветяване

 Често за LED лампите капачката има формата на полукълбо, така че лампите не блестят обратно, таванът ще бъде тъмен. Сега има лампи с прозрачна капачка, която е по-голяма от корпуса. Такива лампи светят назад, осигурявайки по-голяма осветеност.

Лампите с лещи пред светодиодите имат по-малък ъгъл. Изберете ъгъл в зависимост от броя на петната, като се има предвид, че колкото по-голям е ъгълът, толкова по-мощни са лампите.

Как да изберем лампа за дома с удобна цветова температура

Има лампи с топла, студена, неутрална цветна температура. Можете да изберете лампа според вашите предпочитания. Някои хора не обичат студената, остра светлина, но тя има по-добър ефект върху производителността. Тази светлина е по-подходяща за офис пространство. За хола, спалнята и детската стая топлият блясък ще бъде по-удобен. Цветовата температура се посочва в градуси по Келвин:

– топло бяло (под 3500K);

– неутрално бяло или дневна светлина (3500-5300 K);

– студено бяло (над 5300 К).

Какви допълнителни функции могат да имат LED лампите?

 Много лампи имат драйвери със стабилизация, което е особено важно при високи колебания на напрежението в мрежата. Яркостта на лампите не се променя. Някои лампи имат вградена батерия за автономна работа. Има специални димируеми LED лампи, които са съвместими с димери. LED лампите могат да светят в различни цветове, благодарение на използването на RGB светодиоди (червено, зелено, синьо). Има лампи, които се управляват от дистанционно или чрез Wi-Fi.

Pin It
Оцени публикацията
Mebeli-1.com