Кожени мебели

За изработването на мебели днес се използва голямо разнообразие от кожи и те са се утвърдили като най-качествената тапицерия за мебелите. Кожата е много по-устойчива и по-издържлива от всички останали видове тапицерии. Сред показателите за качеството на кожата тапицерия, най-важна е категорията, тъй като тя дава информация за качеството, издържливостта и цената на кожата. Предпочитана от всички производители и потребители е лицевата част на кожата, която е и най-скъпа. Съществуват различи видове лицеви кожи в зависимост от начина им на обработка (анилинова, полуанилинова, боядисана и т.н.).

Естествената анилинова кожа е високо ценена. Велурът е друг тип естествена кожа, която е обработена с цел да се постигне мекота и уют. Освен тях обаче съществуват и различни разновидности на кожата, както например набукът, който се получава след специална обработка на лицевата кожа и това го прави по-издържлив и устойчив на замърсяване от познатите анилинови кожи. Боядисаните кожи претърпяват полиране с цел да придобият плътен цвят и по-голям блясък.

Всеки собственик на кожени мебели знае, че естествената кожа се нуждае от специални грижи, тъй като често се цапа и лесно се поврежда, особено ако не е покрита. Освен това набукът и анилиновата кожа също са скъпи и бързо се износват, при това неравномерно, и по повърхността се появяват петна. Най-лесна за поддържане е боядисаната кожа, тъй като при боядисването цялата повърхност се уеднаквява. И ако все пак имате съмнения за материала, ориентирайте се от цената – най-високата цена е за естествената кожа.

Въпреки високата си цена, мебелите от кожа притежават редица качества, поради което си струва добре да помислите преди да се спрете на по-евтин вариант. С годините кожената мебел не остарява, а напротив – става все по-красива. Колкото до почистването, достатъчно е да го правите само с кърпа и вода.

За обзавеждането на дома най-подходящи са мебелите от полуанилинова или от изкуствена кожа, докато за мебелирането на луксозен офис е най-добре да се ориентирате към мебели от кожа или набук. Поинтересувайте се от гаранцията, която производителят или продавачът може да ви представи, но имайте предвид, че тя трябва да е от две до пет години.

Pin It
Оцени публикацията
Mebeli-1.com