Килимите – как да ги изберем?

Килимът подобрява декора на всеки дом. Съвременният пазар предлага голямо разнообразие от модерни, антични и полуантични килими, в които могат да бъдат включени традиционните елементи на страната, в която са произведени (най-често става въпрос за Персия, Турция, Кавказ и Китай). Голяма част от килимите днес идват от новите производители, сред които са Пакистан, Румъния и Египет, където трудът има ниска цена, но и самата продукция не се отличава с висока стойност.

Килимите се определят като модерни, когато не са съобразени със съответните регионални традици на производителя и са на възраст по-малко от тридесет години. Всички останали килими, които са на повече от тридесет години, се считат за стари и струват значително повече. Преди всичко заради цената, повечето потребители предпочитат модерните килими, които се радват на по-голямо търсене.

Стойността на всеки килим зависи от материала, от който е изработен. Най-висока цена имат копринените килими, а след тях се нареждат тези от вълна и памук. При избора на цвета, трябва да се съобразите с мястото, което килимът ще заема във вашия дом – ако ще бъде разположен в по-тъмна част, ориентирайте се към светлите и ярки тонове. А за да осигурите дълъг живот на килима, е необходимо да се грижите добре за него. Имайте предвид, че той се нуждае от въздух и не понася добре прекомерната влага. Освен това върху него не е добре да поставяте тежки мебели, но ако това е неизбежно, поне разпределете тежестта равномерно.

Pin It
Оцени публикацията
Mebeli-1.com