Как да изберем плитки тави?

Плитките тави вършат отлична работа за редица кулинарни цели. В тях могат да се приготвят ястия от месо, картофи, ориз, зеленчуци. Същевременно могат да се правят и храни от тесто, а също и сладкарски изделия. Общо взето, плитките тави са мултифункционални и са чудесно допълнение към посудата на всеки ресторант. Но как да ги изберем, когато трябва да се снабдим с тях?

Общо взето, първият фактор, който трябва да вземем предвид, е дали тавата ще се побере във фурната, в която ще я ползваме. Иначе, тя не би ни вършила работа. Съответно, започнете с размера. След това обърнете внимание на материала, от който е изработена. Най-често се предлагат метални тави и плитки тави от неръждаема стомана. Изберете спрямо желанията и предпочитанията си, както и спрямо предимствата и недостатъци на всеки вид. Освен това проверете и дали има специализирано покритие. Такова може да е незалепващо, с цел да не се прегаря храната и да не остават загорели участъци. Същевременно може да има и покритие, което осигурява по-дълготрайна употреба на тавата, както и липса на лющене на материала по долната или страничните части. Тези два вида покритие са от съществено значение за качеството на продукцията, която ще приготвяте, а също и за дълготрайността им.

И така .. при избор на плитки тави е важно да вземете предвид следните фактори:

Размер – Измерете горната част на вашата фурна, за да се уверите, че тавите ще паснат. Най-често срещаните размери са 9×13 инча, 8×8 инча и 12×17 инча.

Материал – Плитките тави могат да бъдат изработени от различни материали, като метал, стъкло, керамика или силикон. Металните тави са най-често срещани и могат да бъдат от неръждаема стомана или алуминий. Стъклените тави са удобни, защото можете да видите какво се пече, но могат да се разтрошат лесно. Керамичните тави обикновено са по-тежки, но могат да издържат на високи температури. Силиконовите тави са гъвкави и устойчиви на надраскване, но може да е трудно да ги поставите във фурната без да изтънчите съдържанието.

Дълбочина – Ако планирате да печете големи ястия или десерти, ще искате тави с по-голяма дълбочина. Плитките тави, които са по-дълбоки, могат да поберат повече храна, като например лазаня или пай.

Почистване – Плитките тави, които са лесни за почистване, могат да бъдат голямо улеснение, особено ако сте планирали да готвите често. По-гладките повърхности като стъкло и керамика обикновено са по-лесни за почистване от металните тави.

Опции за декорация – Ако планирате да сервирате ястието директно от тавата, може да желаете да изберете тави с декоративни релефи или цветни покрития, които да придадат по-приятен вид.

Pin It
Оцени публикацията
Mebeli-1.com