Как да изберем душ кабина

Изборът на душ кабина се извършва в зависимост от финансовите възможности, размера на банята, вида на сградата, където планирате да бъде инсталирана. Продуктите се различават по функционалност, материали и конфигурация, което също трябва да се вземе предвид при избора на подходящ модел. Отговорен подход, професионални съвети и прегледи на хора, които вече са закупили душ кабина, ви помагат да изберете най-удобната и най-подходящата. Нашите майстори от АкваЕМ, които се занимават с монтаж на санитарна техника ще ви помогнат за инсталацията на душ кабина

Как да изберем душ кабина за малка баня: професионален съвет

Душ кабината е мебел, така че е важно да се вземат предвид не само възможностите на модела, но и общия му вид, за да не изглежда като извънземен елемент в цялостния дизайн на банята. Първо се определя целта на покупката, за да не се купува хидробокс с ненужни функции или да не се вземе смесител с една душ глава.

Основното ограничение по време на избора на модела е кадрите от банята. Ако стаята е малка, тогава е по-добре да се откажете от някои от допълнителните опции в полза на компактността – това ще запази възможността за нормално движение около банята. Има и други точки, на които си струва да се съсредоточите. Основните критерии за избор на подходяща модерна душ кабина според специалистите са следните:

 1. Поддушево корито. Моделите ще се различават по качество и живот. Някои модели се продават изобщо без поддушево корито, но тази опция изисква специален под с добри хидроизолационни характеристики. Поддушевите корита са изработени от стомана, акрил, чугун, фаянс или изкуствен мрамор. Най-скъпият и издръжлив вариант е мрамор, акрилът е евтин и лесен за инсталиране. Чугунът се загрява дълго време, но с високо качество стоманените палети издават много шум, а фаянсът има ниска устойчивост на удар. По-добре е, ако повърхността на коритото е оребрена – тогава няма да има нужда от килим.
 2. Форма на Поддушево корито. Типът душ кабина зависи от това. Това се дължи на факта, че заграждащата конструкция е инсталирана директно върху палета. Най-добрият вариант е правоъгълник или квадрат.
 3. Метод за отваряне на крилото. Вратите могат да бъдат на панти, плъзгащи се или сгъваеми като „книга“. Страничното плъзгане е добър вариант за малки бани. Но тук не можете да спестите от материала на ролковите водачи: силуминът или прахообразният метал са краткотрайни. Вратите на панти са подходящи за онези бани, където има достатъчно свободно пространство, а вратата „книга“ е нормален избор за средни и големи помещения.
 4. Дизайнът и плътността на душ кабината. Има 2 опции – затворена и отворена. Изборът се прави въз основа на желаната функционалност на водопроводната арматура и финансовите възможности. Цената на затворен душ винаги е по-висока от тази на отворения, в който са монтирани обикновени дюзи за пръскане на вода и лейка.

Основната част на душ кабината е лейка, но повечето модели са оборудвани със страничен панел с дюзи и регулируема посока на пръскане. Също така често имат вентилатор и подсветка. Всички останали функции могат да бъдат приписани като допълнителни. Ако те са предвидени в модела, тогава цената им ще бъде много по-висока.

Правилен избор на душ кабина за частна къща

В случая с частния сектор изборът на душ кабина е малко по-лесен, тъй като банята обикновено е доста просторна. Има 3 опции за този тип водопроводни инсталации, различни по параметри и функционалност, които могат да бъдат инсталирани във вашия дом:

 • бокс;
 • ъглова;
 • комбинирана.

Боксът е най-обемното водопроводно оборудване. Основното му предимство се крие в неговата автономност, тъй като този тип не е необходимо да се фиксира към стената. За монтаж свържете дренажния маркуч и свържете водопровода. В същото време душ кабината съчетава, в допълнение към класическия смесите и лейка, значителен брой допълнителни функции (сауна, контрастен душ, хидромасаж, турска баня). 

Кабината е санитарно оборудване с компактни размери, което е оборудвано със странични стени и вграден смесител. Има 2 опции – отворен и затворен тип. В случая на последния, когато има покрив и крилото е запечатано, парата се натрупва и е в състояние да пресъздаде ефекта на сауната. Отворените кабини само частично разделят душа с преградна или стъклена врата. 

 Ъглова – по-малка версия на кабината. В по-голямата си част този тип водопроводно оборудване е представено от полузатворена конструкция, която е инсталирана в една от ъгловите зони на банята. Тъй като този тип водопровод трябва да бъде разположен директно в близост до стената, тогава повърхността и в тази зона трябва задължително да бъде облицована с плочки. Това ще предотврати образуването на мухъл. 

Коя кабина да изберете за лятна резиденция

Когато се строи селска къща, повечето се опитват да намалят площта на нежилищни помещения. Тази категория включва и баня. При условие на сезонно посещение на вилата, няма смисъл да се инсталира пълна баня там. Поради тези причини хората често се опитват да намерят качествена душ кабина. От критериите за избор на такова оборудване трябва да се подчертае:

 1. Измерване. За бани с малка площ може да са подходящи стандартни ъглови душ кабини. Обикновено размерите на страните на такова оборудване са 70-90 см. Когато стандартните размери не преминават, възможно е да се обмисли възможността за направа на прегради за душ и поддушево корито по поръчка.
 2. Самостоятелна душ кабина. Такова водопроводно оборудване има 4 стени, което ви позволява да изберете всяко място в банята. Оформлението става безплатно и е възможно да инсталирате кабината, така че да не пречи на нищо. Цените на такива модели обаче са средно по-високи.
 3. Форма. Душ кутиите са правоъгълни, квадратни и ъглови. Можете да изберете опция с нестандартен завой – навътре или навън. Добре проектираната кабина ще бъде доста ергономична вътре във всеки формат.

Внимание!

Външният размер на душ кабината е със 7-11 см по-голям от вътрешния, което трябва да се вземе предвид при липса на място.

 • Когато местоположението, размерът и формата на душ кабината вече са ясни, струва си да решите дали ще бъде със или без корито. Първият вариант е готова душ кабина, която е достатъчно лесна за свързване с комуникации, а втората заема по-малко място, но изисква известно подобрение. За да инсталирате душ кабина без корито, трябва да подготвите влагоустойчива повърхност със сифон. Но във всички случаи се изисква хидроизолация на помещението.
 • По отношение на функционалността душ кабините са различни. Ако това е евтина водопроводна арматура, тогава ще има само душ. При скъпите модели функционалността може да бъде разширена – странични дюзи, подвижна масажна глава, тропически дъжд и пр. Палетите също могат да бъдат различни, например има просторни модели, които ще са удобни за възрастни хора и малки деца .

Източник – Бележник

Pin It
Оцени публикацията
Mebeli-1.com