Какво преустройство може да се направи без разрешение?

Каква е разликата между преустройството и реконструкция на жилищни помещения?

Преустройството и обновяването са две концепции, често използвани в контекста на обновяване и строителство. Не винаги обаче е ясно какво означават те и какви са разликите им. Нека разгледаме този въпрос.

Преустройството е процес на промяна на оформлението на стая или сграда, без да се нарушават носещите конструкции. Може да включва промени в разположението на стени, врати, прозорци, прегради и други елементи на помещението. Целта на преустройството е да се подобри функционалността на помещенията, да се адаптират към новите условия на използване или да се повиши ефективността на района.

Ремоделирането, от друга страна, включва по-дълбоки промени в сграда или пространство. Може да включва промени не само в оформлението, но и в структурата на сградата. Например, с помощта на реконструкция можете да промените предназначението на помещението, да увеличите или намалите площта, да инсталирате нови комуникации, както и да промените носещите конструкции. 

Но най-често реконструкцията в битовия смисъл се разбира като реконструкция на комунални мрежи: 

 • промяна на местоположението на водопроводните и канализационните тръби,
 • смяна на вентилационни шахти,
 • глобална промяна в отоплителната система,
 • изнасяне на електрическия кабел извън апартамента и т.н.

И така, разликата между преустройството и реконструкция се състои в степента на промените, които се правят в имота. Преустройството се ограничава до промяна на решението за планиране, без да се променя структурата на сградата, а реконструкцията включва по-дълбоки промени, до промяна на носещите конструкции и предназначението на помещенията.

Трябва да се отбележи, че както преустройството, така и реконструкцията изискват подходящи разрешения и одобрения от държавни агенции и инспекции. Това е така, защото тези промени могат значително да повлияят на безопасността и функционалността на сградата или помещенията.

Преустройството и обновяването са важни инструменти за оптимизиране и адаптиране на помещенията към съвременните нужди. Разбирането на разликите между тези понятия ще ви помогне да изберете правилното решение за вашето съоръжение и да получите всички необходими разрешителни за неговото изпълнение.

Какво преустройство трябва да се легализира?

Един от ключовите въпроси, с които се сблъскват собствениците на имоти при извършване на основни ремонти и  строителни работи, е необходимостта от легализиране на преустройството. Ако процесът на получаване на разрешение започне преди действителната работа, която променя конфигурацията на апартамента, тогава това се нарича одобрение. Ако промените вече са направени, тогава преустройството трябва да бъде легализирано чрез съда.

В Русия законодателството в тази област е доста строго и не всички промени в оформлението на помещения или сгради могат да се извършват без разрешение.

Нека да разгледаме какво преустройство и реконструкция изисква одобрение.

 1. Промяна на предназначението на помещението: Ако планирате промяна на предназначението на помещението (например преустройство на гараж в хол или търговско помещение в жилищна сграда), това задължително изисква узаконяване. Този процес може да включва проверка на санитарните и технически стандарти, както и съответствие с новите изисквания за безопасност.
 2. Промяна на площта на помещенията: Ако в резултат на ремонтни дейности площта на помещенията се увеличи или намали, това също изисква легализация. В този случай може да се наложи промяна на проектната документация и провеждане на подходящи изследвания.
 3. Промяна на носещи конструкции: Ако трябва да промените носещи стени, прегради или други структурни елементи на сграда или помещение, ще трябва да получите разрешение за преустройство. Това се дължи на факта, че такава работа може да окаже влияние върху безопасността и здравината на сградата. По правило изобщо не можете да докосвате носещи стени в апартамент, малко вероятно е да бъде дадено разрешение дори за изрязване на врата. Но в някои къщи незначителни промени с допълнително структурно укрепване все още са допустими.
 4. Промени в комуналните услуги: Ако планирате да преместите или инсталирате нови комунални услуги, като електрически или водопроводни системи, това също изисква легализация. Това гарантира съответствие с установените стандарти и разпоредби за безопасност.

Някои видове преустройство се считат за по-сложни и опасни – ще бъде по-трудно да се получи разрешение за тях или да се легализират чрез съда. Някои преустройства често се извършват и имат положителни прецеденти – те са доста лесни за координиране. Има обаче някои видове преустройство, които не изискват специално разрешение или легализация.

Важно е да се отбележи, че обхватът и сложността на легализирането на преустройството зависи от местните правила и разпоредби, както и от сложността на промените, които планирате да направите. Винаги е препоръчително да се консултирате с професионалист по строителство и архитектура, за да сте сигурни, че промените трябва да бъдат одобрени и да сте сигурни, че са поети всички подходящи ангажименти.

Така че преустройството, което трябва да бъде легализирано, включва промени в предназначението на помещенията, площта, носещите конструкции и комуникациите. Задължителната легализация гарантира, че проектът отговаря на всички необходими правила и стандарти за безопасност. По време на легализацията се правят промени в плана на апартамента, който се съхранява в местния жилищен орган.

Какво преустройство е разрешено без одобрение в апартамента?

Когато става въпрос за преустройство на апартамент, мнозина вярват, че всякакви промени, дори и най-незначителните, изискват предварително одобрение от жилищните служби. Законодателството обаче предвижда определени промени, които могат да се извършват без одобрение, при условие че не засягат носещите стени и не засягат безопасността.

 1. Интериорни врати: Подмяната или преместването на интериорни врати в апартамент е допустимо преустройство без получаване на одобрение. Това ви позволява да експериментирате с интериорния дизайн и да промените оформлението в стаята.
 2. Прегради: Монтирането или премахването на леки прегради (например гипсокартон) може да се извърши и без одобрение. Това ще ви помогне да промените оформлението на стаята, като създадете отделни зони или стаи, в зависимост от вашите нужди. Единственото изключение са преградите от гипсокартон, които напълно затварят частта от стаята, която има врата. Те все още трябва да бъдат съгласувани.
 3. Електрическо окабеляване: Извършването на промени в местоположението на контакти или ключове в апартамента също не изисква одобрение. Можете да ги местите из апартамента си за по-удобно използване на електроуредите.
 4. Инсталиране на водопроводни инсталации: Смяната или преместването на мивка, тоалетна или душ кабина в баня или килер може да се извърши без разрешение от жилищните власти. Възможна е и подмяна на водопроводни и канализационни тръби, ако размерът им е идентичен с оригиналния размер на тръбите.
 5. Довършителни работи: Извършването на довършителни работи, като боядисване, полагане на подови настилки, монтиране на рафтове, шкафове или други интериорни елементи, не изисква одобрение.
 6. Остъкляване на балкон: Можете също да остъклите балкон или лоджия без разрешение. Но вече не е възможно да премахнете корниза на балкона, ако това е предвидено от проекта на сградата и да направите панорамни прозорци.

Въпреки факта, че тези преустройства не изискват одобрение, все пак се препоръчва да се спазват нормите и стандартите за безопасност, както и да се вземат предвид възможните последици от промените. Ако не сте сигурни в уменията си или искате да направите по-мащабни промени, препоръчително е да се консултирате с професионалист по строителство и архитектура, за да избегнете проблеми в бъдеще.

Въпреки че има някои промени, които могат да бъдат направени без одобрение от жилищните власти, важно е да запомните да спазвате кодексите и стандартите за безопасност. Препоръчително е да се консултирате със специалисти, за да сте сигурни, че промените, които планирате да направите във вашия апартамент, са правилни и безопасни.

Нюанси: какво е позволено, но не винаги?

Някои преустройства са разрешени без одобрение само при определени обстоятелства. Това може да зависи от вида на сградата, района на пребиваване, предназначението на помещенията и т.н. Нека поговорим за това по-подробно.

Смяна на фасада на сграда

Промените във външния вид на фасадата на сградата могат да предизвикат спорове. Например инсталиране на антена, сателитна чиния или климатик. В повечето къщи в жилищни райони собственикът на апартамента може лесно да ги инсталира на фасадата на сградата.

Проблеми могат да възникнат, ако къщата (и съответно нейната фасада) са със стойност на културното наследство – те са исторически значими. В този случай, преди да промените външния вид на фасадата, трябва да получите разрешение. 

Преместване на отоплителни уреди вътре в апартамента

Също така в София можете да промените местоположението на отоплителни и газови уреди без разрешение, ако това не изисква полагане на допълнителни мрежи. Естествено преместването например на газова печка трябва да се извършва от газови специалисти, които имат необходимите познания и мерки за безопасност.

В други региони подобни движения може да изискват предварително одобрение. По-добре е да се консултирате с местните власти във вашия регион за информация относно това.

Организация на отвори в носещи прегради

Невъзможно е да се промени конфигурацията на стените без одобрение, но за някои видове преустройство изобщо е невъзможно да се получи разрешение. Едно от тях е събарянето на носещи конструкции.

Но да направите отвор, арка или да отрежете половината носеща стена е възможно само в някои къщи. За да направите това, е необходимо допълнително да укрепите предпазния отвор, направен така, че промяната да не застрашава живота на жителите на апартамента и къщата. Можете да разберете дали такова преустройство може да се извърши във вашия апартамент, като се консултирате със специалист.

Фирма „ВМ Ремонти” е готова да се погрижи за съгласуването на предстоящото разпределение на апартамента. Ние не само ще извършим ремонта, но и ще ви освободим от тичането около жилищните власти, за да промените позицията на стените.

Pin It
Оцени публикацията
Mebeli-1.com