Всичко, което трябва да знаете за гипсокартона

Гипсокартона е лек, рентабилен и идеалният начин не само да завършите конструкция, но и да промените дома си. Но колко всъщност знаем за този продукт?

Какво е гипсокартон?

Това е строителен материал, който се предлага под формата на листове, като стандартният гипсокартон е изработен от гипсова мазилка, покрита с хартия. Листовете се закрепват към вътрешните или външните стени с лепила, пирони или винтове. След като бъдат поставени листовете гипсокартон един до друг, върху тях се нанася смес за фуги за безпроблемен външен вид.

Не всички гипсокартонени плоскости са еднакви

Има различни видове гипсокартон. Не е чудно защо много хора се обръщат за помощ към професионална фирма за монтаж на гипсокартон. Едно от предимствата на гипсокартона е, че съдържа гипс, който съдържа вода и така материалът забавя разширяването на огъня. Затова в последните години има голямото търсене за професионалисти при монтирането на гипсокартон на вътрешни или външни стени.

Освен това материалът има и други приложения.

Ако се обърнете към професионалист в поставянето на гипсокартон, ще бъдете попитани дали харесвате лилав, син, бял или зелен гипсокартон. Ще бъдете попитани дали има влага в стаята, в която планирате да инсталирате гипсокартон или имате конкретна нужда да защитите стената от огън или мухъл. Накратко, има видове гипсокартон, които за предназначени за подобен тип нужди, а цветовете представляват различни стенни плоскости.

Вашият избор варира от стандартен и устойчив на мухъл гипсокартон до влагоустойчиви плочи, огнеустойчиви или звукоизолиращи. Пожароустойчивият гипсокартон се категоризира в няколко различни типа, като единия от тях забавя разпространението на огъня два пъти повече от другия и десет пъти повече от стандартните гипсокартонени плоскости.

Друга разлика между гипсокартона е в размерите им. Измерени по дължина и дебелина, листовете могат да бъдат с дължина от 8 до 14 инча и дебелина от ¼ инча до 5/8 инча. Подсилените плоскости, които са по-устойчиви на звук, влага, огън и мухъл, обикновено са с дебелина 5/8 инча.

Гипсокартонът не е само за стени

Гипсокартонът е основният материал за стени и тавани, но се използва и за декориране на стаи. Може да се използва за създаване на допълнителни елементи в тавана, сводести отвори, прегради, рафтове, корнизи, окачени тавани и др. Те са идеалното решение, когато искате да инсталирате вградено осветление и да декорирате помещения по лесен начин и с увереността, че можете лесно да премахнете гипсокартона, ако искате да ремонтирате.

Гипсокартонът може да бъде ремонтиран

Гипсокартонът може да бъде напукан. Плоскостите може да получат дупки за пирони. Но ремонтът на гипсокартон е възможен. Малки дупки и пукнатини могат лесно да бъдат закърпени. Добрата новина е, че по-големи щети, които биха изисквали подмяната на цял лист, няма да донесат пълен хаос в дома, защото това може да се направи и при това лесно от професионалист.

Монтирането на гипсокартон е задача само за професионалисти

Много хора се опитват сами да поставят гипсокартон и с толкова много инструкции, които се намират из интернет пространството – някои успяват. Но трябва да знаете, че това не е лесно начинание. Това изисква определени умения и е добре да се използват правилните инструменти. Окачването на гипсокартон на тавана е много по-трудно, просто защото минава над главата и въпреки че листовете на са толкова тежки, те са все пак са строителен материал, а не за носене и повдигане. Всъщност монтажникът на гипсокартон ще използва специално оборудване, за да направи тавана. Една последна информация – има различни видове довършителни методи след поставянето на гипсокартон. Един от методите изисква плоскостите да бъдат правилно шлайфани, а при другия се изисква шпаклов

Pin It
Оцени публикацията
Mebeli-1.com