Болтове – характеристики, видове и приложения

Болтове
Болтове

Нещо толкова просто, като един болт може да ви изненада с това, колко много история и технология крие зад себе си.

Знаете ли на колко години са болтовете? Arquitas Tarentum (430-360 г. пр.н.е.), от гръцки произход, мислител, философ и математик е човекът, на когото дължим тези полезни придобивки, въпреки че тук трябва да споменем и Архимед, който усъвършенствал тяхната форма, за да ги направи, такива, каквито ги познаваме днес.

Може да се каже, че един болт не е нищо повече от един елемент, с цилиндрична, резбована ос, а най-важната му характеристика е, че може да се завинтва и отвинти толкова пъти, колкото е необходимо.

Просто е, нали? С течение на времето, обаче става все по-трудно да се определи вида на болта и съответната гайка, защото има толкова много видове резби и гайки, колкото и видове болтове.

В миналото всяко приспособление, изобретение или машина е имало резба, която майстора е считал за най-подходяща, но през деветнадесети век един английски инженер, на име Joseph Whitworth решава да обедини / стандартизира стъпката на резбата и от там идва наименованието Whitworth резба и резба SAE (Society of Automotive Engineers), а по-късно се появяват и DIN (Deutsches Institut für Normung), AS (American Standard) и т.н.

Днес съществуват различни видовете резби на болтове като:

 • V-образна, заоблена
 • AS резба (стандартната за САЩ, Канада и Великобритания.)
 • квадратна
 • резба — Asme (използвана при необходимост от висок въртящ момент, или за предаване на висока мощност)
 • Whitworth резба (еквивалент на AS резба, но използвана главно във Великобритания)
 • Трапецовидна резба (използва се за насочване на силата в една посока)

Общото между болтовете е, че всички имат ос, или тяло, което има резбована и не резбована част, глава и разбира се гайка с подходяща резба.

 

На българския пазар се предлага огромно разнообразие от болтове с различни размери, форма, функция и материал, от който са изработени.

След дългите години на търговия с гайки и болтове, ИТТ България ООД извади статистическите данни, които показват кои са най-често използваните видове болтове:

 

 • Шестостенни болтове: Този вариант е най-широко използван, характеризира се с наличието на шестоъгълна форма на главата и обикновено се използва, за да съединява метални части. Те могат да бъдат с частично или цялостно резбовани.
 • Болтове с прорез на главата: те имат прав прорез на главата, който позволява използването на отвертки с плосък край.
 • Крилчати болтове: главата на тези болтове наподобява крилете на пеперуда, откъдето идва и тяхното наименование. Те лесно могат да се завиват и развиват, без да е необходима употребата на отвертка.
 • Шарнирни болтове: с тях, най-често се затварят скоби, които могат да бъдат премахнати при нужда.
 • Болтове с Т-образна глава: те са познати още като заключващи болтове. Те създават силен натиск и могат да са частично, или цялостно резбовани. Използват се в комбинация с гайки.
 • Болтове с лещовидна глава и квадратно осигуряване: този вид болтове са познати още като коларски болтове. Този вид болтове са по-особени тъй като тяхната глава е заоблена и няма прорези за отвертка.

 

 

Pin It
Оцени публикацията
Mebeli-1.com